14. SEPTEMBER: Planter til mat og medisin i...
Velkommen til hagen på Vøienvolden gård fra 17.00 - 18.30 Historiske hager avdekker spor av fortidens hagebruk og velmente råd om urter til... Les mer
20. SEPTEMBER: Bygningsverndagen
Alle som kommer innom tunet må registreres med navn og telefonnummer. Skal du ta turen innom? Registrer deg HER allerede nå og vis billetten ved... Les mer
Utleie på Vøienvolden gård
Ønsker du å leie Vøienvolden til en feiring, jobbfest eller et seminar i historiske omgivelser? Vøienvolden gård egner seg godt til både små og... Les mer
prev
next
A+ A A-
Anne Aarvig Falster

Anne Aarvig Falster

URL-adresse:

14. SEPTEMBER: Planter til mat og medisin i middelalderens Oslo

Velkommen til hagen på Vøienvolden gård fra 17.00 - 18.30

Historiske hager avdekker spor av fortidens hagebruk og velmente råd om urter til medisinsk bruk florerer på internett. Men hva vet vi egentlig om hvordan middelalderens mennesker brukte planter til ulike formål? Forskningsprosjektet "Mennesker og planter. Nordens plantetradisjoner for fortid og fremtid" kartlegger menneskers kunnskap om og bruk av planter fra vikingtid og til i dag. I Vøienvoldens hage den 14. september samtaler Karoline Kjesrud, Therese Foldvik, June Dahl og Luka N. Olsen om hvordan historiske kilder i tekst, bilder og arkeobotaniske spor gir kunnskap om fortidens plantekunnskap.

Therese Foldvik, Luka N. Olsen, June Dahl, vitenskapelige assistenter, Kulturhistorisk museum 
Karoline Kjesrud førsteamanuensis, Kulturhistorisk museum

Alle deltakerne må reservere plass på forhånd HER

Foto: Humle (Humulus lupulus) ble muligens brukt som beskyttelse mot mørke krefter. Franz Eugen Köhler/ wiki. 

Les mer

Utendørsomvisning på Ullevål sykehus

  • Publisert i Nyheter

Utendørsomvisningen på Ullevål sykehus holdes i dag som planlagt. Omvisningen er fulltegnet, og alle som har fått tilbakemelding er påmeldt. Vi setter dessverre ikke opp flere på venteliste.

Husk å hold 1 meter avstand til hverandre, og hold deg hjemme hvis du har symptomer på luftveisinfeksjon smile

Ullevål sykehus er Norges største akuttsykehus i full drift, en blanding av noen av våre nyeste og mest moderne sykehusbygg, og noen av våre eldste. Ullevål byr på parkanlegg, kunst, spennende arkitektur og fascinerende medisinsk historie. Planene er å bygge nye sykehus i Oslo og selge Ullevåltomten til byutvikling.

Arkitekt Tor Winsnes leder vandringen. Han er en av Norges mest erfarne sykehusarkitekt
 
OPPMØTE: Ullevål sykehus, ved tårnbygget (Administrasjonsbygget) ved Kirkeveien
Les mer

7. OKTOBER: Sykehusvandring - Rikshospitalet og Gaustad FULLTEGNET

Bli med på vandring på Rikshospitalet og Gaustad sykehus med arkitekt Tor Winsnes og Are Saastad - mangeårig ansatt ved Gaustad sykehuset. Tor Winsnes var med på å tegne dagens Rikshospital og er styremedlem i Stiftelsen Gaustadklubbens fond. Are Saastad er kjent for sin kamp for å bevare Gaustad sykehus som eget sykehus, og har vært aktiv i kampen mot nedleggelsen av Aker sykehus.
 
Dagens Rikshospital ble i sin tid bygget som det humanistiske sykehus. Arkitekturen skulle ta hensyn til mennesker i en sårbar situasjon, samspillet mellom sykehuset og naturen rundt var viktig. Omgivelsene skulle skape trygghet og tillit. Enhver mulighet til stimulerende romopplevelse skulle ivaretas, et miljø formet av mennesker for mennesker. Rikshospitalet ble bygget som et avsluttet sykehus. Det skulle ikke kunne utvides og det ble bygget for å harmonere med asylet Gaustad sykehus.
 
Nå planlegges det å rive deler av Rikshospitalet allerede tidlig i 2022, mens sykehuset er i drift.
 
På den andre siden av veien ligger Gaustad Sykehus - åpnet i 1855 som det første statlige sykehuset i Norge. Sykehuset for mennesker med alvorlige psykiske lidelser ble lagt utenfor Kristiania for at pasientene skulle få ro og nærhet til naturen. Gaustad sykehus var internasjonalt anerkjent for sitt fokus på behandling og rehabilitering av disse pasientene. Ikke alle sidene ved Gaustad historie er like lyse, det er en del av psykiatriens historie i Norge, men sykehuset er like full et eksempel på en humanistisk tilnærming til pasienter og behandling. Anlegget er fredet og er unikt i Europeisk målestokk.
 
Gaustad sykehus og Rikshospitalet harmonerer med hverandre. De nye byggene som planlegges vil ta en stor del av grøntarealene og de vil være fire, fem ganger høyere enn Gaustad sykehus. Driften på Gaustad sykehus er planlagt nedlagt og pasientene skal flyttes til blokker ved Sinsenkrysset.
 
PÅMELDING: Reserver din plass HER. Dere som allerede har fått bekreftelse på mail har fått plass.
 
OPPMØTE: Kl. 17.30 ved hovedinngangen til Gaustad sykehus
 
Foto: Gaustad sykehus, J. P. Fagerback/Wikipedia
Les mer