A+ A A-
Anne Aarvig Falster

Anne Aarvig Falster

URL-adresse:

19. OKTOBER: Potetkjellerforedrag v/Per Norseng, Norsk maritimt museum

“Fish & chips og kaldt øl i den siste istid. Om den norske iseksporten og kulturminnene som forsvant

Er “fish & chips” det største norske bidraget til britisk kultur siden vikingtiden? Det vil det argumenteres for i dette foredraget som springer ut av forskningsprosjektet “The Last Ice Age.” Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd og tar for seg den internasjonale handelen med naturis på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Etter trelast og fisk var is landets viktigste eksportartikkel på slutten av 1800-tallet. Foredraget tar for seg hvordan produksjonen og eksporten foregikk, og vil følge isen fra innsjøer og dammer på Sørøst-Norge til sluttbrukerne i inn- og utland. Dels vil det bli lagt vekt på naturisens rolle i det moderne gjennombruddet i vår del av verden, som en kilde til kuldeenergi i en omfattende logistikk- og kostholdrevolusjon i kjølvannet av den industrielle revolusjon. Og dels vil det bli lagt vekt på kulturminnene etter isdriften. Det ble bygget opp en omfattende infrastruktur knyttet til denne næringen. Iseksporten preget for 100-150 år siden kulturlandskapet langs Oslofjorden og Telemarkkysten på en måte og i en grad som kan være vanskelig å forstille seg i dag. Men sporene finnes mange steder, og det er viktig å ta vare på dem.

 

Foto: Henriksen & Steen 1932 ©Nasjonalbiblioteket

Les mer

14. OG 16. OKTOBER: Ditt verdifulle nabolag i Hølen

Se deg rundt der du bor! Hva er særegent ved ditt hus og ved naboens? Bli med og lær mer om byggeskikken i Hølen.

På arrangementet Ditt verdifulle nabolag setter vi et nytt fokus på velkjente bomiljøer, og på de historiene man finner i vanlige hus og gater. Denne gangen går turen til Hølen. Arrangementet er et samarbeid med Viken fylkeskommune og Vestby kommune. 

Arrangementet er todelt. På torsdag (kl. 18-21) blir det foredragskveld i Villa Elverhøy. Det blir enkel servering og kaffe/te. På lørdag (kl. 11-14) besøker vi skattene Holt har funnet og vi spanderer lunsj. 

Mer info om programmet kommer.

Arrangementet er gratis, men det er bindende påmelding grunnet bevertning.
PÅMELDING: Send mail med navn og telefonnummer til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
 
Foto: Chris Nyborg
Les mer

22. SEPTEMBER: Omvisning på Akers sykehusmuseum

Bli med på omvisning 22.09 kl. 18.00 15 PLASSER

Etter en omflakkende tilværelse på ulike steder i byen, ble Aker sykehus lokalisert til Tonsen gård i 1895. På 100-årsdagen for sykehuset ble den første museumssamlingen åpnet i Stabburet (Bygg 47), mens Fattiggården (Bygg 62) ble tatt i bruk som formidlingsarena i 2015. Til sammen viser disse to utstillingene hvordan gårdshistorie, arkitekturhistorie, sosialhistorie og faktisk også krigshistorie blir vevet inn i hverandre gjennom en rekke gjenstander, bilder og historier fra sykehusets over 200-årige historie. Visste du at Norges første dopinglaboratorium ble opprettet ved dette sykehuset i 1964?

Vi inviterer til omvisning med Thorstein B. Harbitz, tidligere overlege ved kirurgisk avdeling ved Aker universitetssykehus og leder av museumsgruppen.

Omvisningen tar ca. to timer.

Oppmøte: ved Tonsen gård, like opp bakken til venstre fra innkjørselen til sykehuset ved Trondheimsveien.
Busstopp: Aker sykehus.
Parkering etter gjeldene bestemmelser inne på sykehusområdet. 

PÅMELDING: Trykk her og følg instruksjonene på nettsiden.

Foto: Einar Sakariassen ©Oslo bymuseum

Les mer