A+ A A-

7. OKTOBER: Sykehusvandring - Rikshospitalet og Gaustad

Bli med på vandring på Rikshospitalet og Gaustad sykehus med arkitekt Tor Winsnes og Are Saastad - mangeårig ansatt ved Gaustad sykehuset. Tor Winsnes var med på å tegne dagens Rikshospital og er styremedlem i Stiftelsen Gaustadklubbens fond. Are Saastad er kjent for sin kamp for å bevare Gaustad sykehus som eget sykehus, og har vært aktiv i kampen mot nedleggelsen av Aker sykehus.
 
Dagens Rikshospital ble i sin tid bygget som det humanistiske sykehus. Arkitekturen skulle ta hensyn til mennesker i en sårbar situasjon, samspillet mellom sykehuset og naturen rundt var viktig. Omgivelsene skulle skape trygghet og tillit. Enhver mulighet til stimulerende romopplevelse skulle ivaretas, et miljø formet av mennesker for mennesker. Rikshospitalet ble bygget som et avsluttet sykehus. Det skulle ikke kunne utvides og det ble bygget for å harmonere med asylet Gaustad sykehus.
 
Nå planlegges det å rive deler av Rikshospitalet allerede tidlig i 2022, mens sykehuset er i drift.
 
På den andre siden av veien ligger Gaustad Sykehus - åpnet i 1855 som det første statlige sykehuset i Norge. Sykehuset for mennesker med alvorlige psykiske lidelser ble lagt utenfor Kristiania for at pasientene skulle få ro og nærhet til naturen. Gaustad sykehus var internasjonalt anerkjent for sitt fokus på behandling og rehabilitering av disse pasientene. Ikke alle sidene ved Gaustad historie er like lyse, det er en del av psykiatriens historie i Norge, men sykehuset er like full et eksempel på en humanistisk tilnærming til pasienter og behandling. Anlegget er fredet og er unikt i Europeisk målestokk.
 
Gaustad sykehus og Rikshospitalet harmonerer med hverandre. De nye byggene som planlegges vil ta en stor del av grøntarealene og de vil være fire, fem ganger høyere enn Gaustad sykehus. Driften på Gaustad sykehus er planlagt nedlagt og pasientene skal flyttes til blokker ved Sinsenkrysset.
 
PÅMELDING: Send en mail med navn og telefonnummer til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
 
OPPMØTE: Kl. 17.30 ved hovedinngangen til Gaustad sykehus
 
Foto: Gaustad sykehus, J. P. Fagerback/Wikipedia